Луценко повідомив, коли розкриють ім'я замовника вбивства Бабченка

11 вересня 12:29

На даний момент замовник вбивства Аркадія Бабченка оголошений в розшук.

 

Ім'я замовника вбивства журналіста Аркадія Бабченка офіційно назвуть через місяць. Тоді набуде чинності угода зі слідством, яку уклав організатор спроби вбивства Борис Герман і відповідні матеріали будуть розкриті. На даний момент замовник перебуває на території Російської Федерації. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Ну, по-перше, фігуранти списку (у тому числі журналісти повинні відчувати себе в більшій безпеці. На сьогоднішній день ми знаємо імена не тільки організатора і фінансиста, але і замовника. Це дуже важливо. По-друге, угода зі слідством затверджується судом і вступає в законну силу через місяць після її укладення. У цей момент її матеріали будуть розкриті. Там ми дізнаємося й прізвище замовника. Я не бачу сенсу його приховувати", - зазначив Луценко.

За його словами, розкриття умов угоди і розголошення імені замовника вбивства Бабчченка не означає закінчення слідства щодо зазначеної справи.

"Ми відкриємо загальну інформацію по угоді. Ніякої проблеми тут не існує. Буде це закінченням слідства? Ні. Ми, безумовно, оголосили в розшук замовника, який знаходиться на території РФ. З допомогою наших зарубіжних партнерів будемо робити все можливе для його затримання. Слідство також відпрацьовує інших імовірних учасників злочинної групи", - заявив Луценко.

Нагадаємо, що ввечері 29 травня офіційні особи заявили про те, що журналіста Аркадія Бабченка застрелили у Києві. Наступного дня керівництво ГПУ і СБУ повідомило, що "вбивство" Бабченка було інсценовано в рамках спецоперації з виявлення замовників і організаторів цього злочину.

За даними слідства, російські спецслужби замовили вбивство журналіста, організатором і виконавцями виступили громадяни України. 30 травня оперативники СБУ затримали в Києві ймовірного організатора замаху на Бабченка. Підозрюваним виявився український підприємець Борис Герман, власник підприємства з виробництва зброї. Наступного дня його заарештували без права внесення застави. У результаті сторона обвинувачення довела в суді винуватысть Германа та його після угоди зі слідством засудили до 4,5 років позбавлення волі.

Детальніше про спецоперацію СБУ з Аркадієм Бабченком читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Контекст" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".