Літнє перемир'я у дії: бойовики один раз відкривали вогонь в Донбасі

22 липня 08:42

Від підриву на вибуховому пристрої ворожої ДРГ загинули двоє українських військових, ще двоє поранені.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 21 липня, лише один раз обстріляли позиції українських військових в Донбасі, заборонене Мінськими домовленостями озброєння не застосовували.

Ворожий обстріл зафіксовано у районі відповідальності ОТУ "Північ". Тут окупанти обстрілювали захисників Хутора Вільного з озброєння БМП та великокаліберного кулемету.

Крім цього, під час висування на спостережний пост опорного пункту поблизу Щастя на невідомому вибуховому пристрої, встановленому диверсійно-розвідувальною групою терористів, підірвались четверо українських військових. Двоє бійців від отриманих травм загинули на місці, ще двоє ушпиталені у задовільному стані.

Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 22 липня бандформування вогонь по позиціях українських військових не відкривали. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі одного окупанта знищено, ще двох поранено.

З опівночі 21 липня в Донбасі почало діяти чергове "літнє перемир'я", погоджене Тристоронньою контактною групою (ТКГ) на засіданні 17 липня. У квітні російська сторона в ТКГ двічі відмовлялася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я", запровадження "хлібного" зривалося двічі.

Попереднє "весняне перемир'я" (з опівночі 8 березня) стало вже 19-м від початку війни в Донбасі, воно, як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Переговори щодо розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганській почалися ще в 2016 році, однак розпочати процес заважали регулярні обстріли бойовиків "ЛНР".

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.