Ліквідована УПЦ КП просить суд заборонити передачу Михайлівського монастиря

12 липня 13:10

Йдеться також про Церкву Успіння Богородиці Пирогощої.

 

​До Окружного адмінсуду надійшло клопотання від ліквідованої Київської патріархії УПЦ Київського патріархату про забезпечення позову щодо заборони передачі в користування іншим особам об'єктів нерухомості, якими зараз користується позивач. Про це повідомляє пресслужба суду.

Так, суд просять заборонити Київській міській раді та Київській міській державній адміністрації вчиняти будь-якій дії щодо припинення користування позивачем Михайлівським Золотоверхим монастирем та Церквою Успіння Богородиці Пирогощої.

Також суд просять заборонити суб'єктам держреєстрації юридичних осіб, громадських формувань проводити будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, що містяться в ЄДР, зокрема, скасовувати реєстраційні дії та записи стосовно організацій: "Київська патріархія УПЦ КП, Свято-Феодосіївський чоловічий ставропігійний монастир Києва УПЦ КП, Видубицький чоловічий монастир Київської єпархії УПЦ КП, релігійна громада парафії Святого рівноапостольного великого князя Володимира Київської єпархії УПЦ КП у Шевченківському районі Києва".

Наразі вирішується питання щодо наявності підстав для забезпечення цього позову.

Нещодавно до суду також надійшов позов до Міністерства культури щодо скасування наказу, в частині, де зазначено, що втратили чинність накази про реєстрацію у новій редакції Статуту Київської патріархії УПЦ КП, а також про нову редакцію Статуту про управління УПЦ КП. Позовну заяву залишили без руху та дали позивачу п'ять днів для усунення недоліків заяви, оскільки її подали з порушеннями.

Нагадаємо, що синод Православної церкви України ухвалив рішення позбавити Філарета права управління Київською єпархією ПЦУ і, відповідно, контролю над місцевими храмами і монастирями. Таке рішення синод ПЦУ прийняв після проведення Філаретом "собору" для відновлення діяльності УПЦ Київського патріархату. Також ПЦУ виключила зі складу свого єпископату ієреїв, які приїхали на "собор" Філарета з Росії.

Раніше так званий "помісний собор" вже неіснуючої УПЦ КП скасував рішення щодо ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію.

Православна церква України назвала нікчемними як юридично, так і канонічно рішення "собору УПЦ КП", скликаного Філаретом.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святійший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".