КСУ відхилив скаргу депутатів на закон про вільний вибір релігійної громади

20 березня 17:26

Закон затвердив саме за громадами юридичне право обирати приналежність до тієї чи іншої церкви.

 

Конституційний Суд України відмовив у відкритті провадження щодо конституційності закону щодо підлеглості й реєстрації релігійних організацій. Про це повідомила прес-служба КСУ за підсумками засідання Великої палати Конституційного Суду України.

У середу, 19 березня, на засіданні Велика палата КСУ розглядала питання щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи".

"Постановлено Ухвалу Великої палати Конституційного Суду України про відмову у відкритті конституційного провадження", - заявили в суді.

28 січня президент Петро Порошенко підписав закон, яким регламентуються правила зміни підпорядкованості релігійних організацій та процедура їх реєстрації. Згідно із законом, держава визнає право релігійної громади переходити з однієї церкви до іншої шляхом реєстрації нового статуту або внесення змін у діючий. Відповідне рішення приймається загальними зборами громади, які скликають її члени.

Також до кінця квітня Українська православна церква Московського патріархату повинна виконати норми іншого закону і вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви, інакше її примусово перейменує держава.