КС відмовився розглядати конституційність постанови Ради на підтримку Томосу про автокефалію

13 березня 11:55

У Конституційному суді зазначили, що справа має політичний характер.

 

Конституційний суд відмовився встановлювати законність постанови Верховної Ради на підтримку звернення президента Петра Порошенка до Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію. Відповідна ухвала датована 7 березня.

"Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради України "Про підтримку звернення президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви України", - йдеться у постанові.

Зазначено, що порушені у постанові питання мають політичний характер, тому їх потрібно вирішувати "в межах компетенції та політичної доцільності відповідних органів державної влади". В суді нагадали, що до їхньої компетенції входить вирішення питань правового, а не політичного характеру.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

Докладніше про небезпеку здержавлення ПЦУ читайте у статті Катерини Щоткіної ""Євангеліє" від влади" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".