КС відкрив провадження щодо конституційності декларування доходів антикорупціонерами

12 вересня 15:53

За словами Людмили Денісової обов'язкове декларування доходів антикорупціонерами встановлює додаткові обмеження дискримінаційного характеру.

 

Конституційний суд України відкрив провадження щодо відповідності Конституції положень закону щодо обов'язкового електронного декларування доходів антикорупційних активістів. Відповідне подання до суду направила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Учора надвечір я отримала ухвалу Конституційного суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми Закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад", - написала Денісова.

Окрім того, за її словами, додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям.

"Очікую, що повний та всебічний розгляд цієї справи судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян", - підсумувала Денісова.

Нагадаємо, у березні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон, який зобов'язує представників антикорупційних організацій подавати е-декларації. Такі зміни антикорупційного законодавства жорстко розкритикували офіційні представники США, ЄС, посли країн "Великої сімки" та міжнародні організації.

Президент України Петро Порошенко також неодноразово заявляв про необхідність скасування цього закону. Однак навесні 2018 року Верховна Рада після кількох спроб не змогла скасувати е-декларування для антикорупціонерів.

За кілька місяців після невдалої спроби скасування закону 65 народних депутатів оскаржили у Конституційному суді декларування доходів антикорупціонерів.