Кримчани збережуть громадянство України при отриманні паспорта РФ

31 березня 12:00

Українські паспорти жителів Криму залишаються дійсними після отримання російського громадянства, жодних позначок у них не ставлять, повідомили у Федеральній міграційній службі РФ.

 

Жителям Криму, які отримують російські паспорти, не потрібно відмовлятися від українського громадянства, заявив начальник управління ФМС Росії з організації паспортної роботи Федір Карповець.

"Відмова від громадянства не потрібна. Якщо людина визнала, прийняла громадянство Російської Федерації - вона є громадянином Російської Федерації за фактом", - сказав Карповець на прес-конференції в Сімферополі у понеділок, 31 березня.

Він заявив також, що російська сторона не буде ставити "жодних позначок" в українські паспорти жителів Криму, тобто, паспорт громадянина України залишиться дійсним і після отримання російського громадянства.

Читайте: В РФ введуть кримінальну відповідальність за приховування подвійного громадянства

Зазначимо, раніше російські законодавці запропонували ввести норму, за якою громадяни РФ, які мають паспорти інших держав, повинні повідомляти про це органам влади. В іншому випадку, за "приховування" наявності другого паспорта, пропонується застосовувати кримінальне покарання.

Як повідомляли раніше, жителі Криму, які не захочуть отримувати російський паспорт, мають подати заяву до органів реєстрації протягом календарного місяця, починаючи з 18 березня. Потім на підставі заяви буде оформлятися посвідка на проживання. За неї потрібно буде сплатити мито в розмірі близько 500 грн (або 2 тис. руб.). !zn