Кремль відреагував на наказ Порошенка відповідати російським бойовикам будь-якою зброєю в Донбасі

12 жовтня 15:28

Пєсков продовжує риторику про те, що Москва не надає фінансову і військову підтримку бойовикам "ДНР" і "ЛНР", і не контролює їх.

 

Речник Кремля Дмитро Пєсков в черговий раз заявив про те, що "Росія не є стороною конфлікту в Донбасі" після того, як президент України Петро Порошенко наказав відповідати усією наявною зброєю на обстріли зі сторони підтримуваних Росією угруповань бойовиків "ДНР" і "ЛНР" в Донбасі.

"Росія не сторона конфлікту [в Донбасі], тому тільки може висловити жаль через кроки Києва, які ведуть до напруженості", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи буде якась реакція Москви на наказ Порошенка, передає російське агентство РБК.

Напередодні, 11 жовтня, Порошенко наказав керівникам операції Об'єднаних сил в Донбасі відповідати на обстріли з боку незаконних збройних формувань всіма можливими силами і засобами. Разом з тим українські військові не повинні піддаватися на провокації бойовиків. Він додав, що вимагає не здавати ні клаптика української землі і виконувати сьогоднішнє прохання і наказ, адже необхідно зберегти життя кожного українського військовослужбовця. Перед цим в результаті бойових дій загинули четверо українських військових, та ще троє отримали поранення.

Видання The Economist у своїй друкованій версії писало, що зараз кінець війни в Україні як ніколи виглядає недосяжним і призупинилися навіть мирні переговори.

Після серії проросійських і сепаратистських акцій в Донецькій і Луганській областях і "проголошення суверенітетів" підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР", бойовики спільно з російської ФСБ 12 квітня 2014 року захопили міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. На наступний день т.в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції в Донбасі. Бойові дії тривають 4,5 року. За офіційними даними, за цей час загинули близько трьох тисяч цивільних, і ще дев'ять тисяч отримали поранення, в цілому постраждали більше чотирьох мільйонів українців. З початку російської агресії загинули більше двох тисяч військовослужбовців Збройних сил України, зниклими без вести на тимчасово окупованій території вважаються кілька сотень людей.