Кремль має два варіанти дій в Донбасі - Волкер

06 листопада 20:53

Дипломат вважає, що замороження конфлікту дорого обійдеться Москві.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що Росія має два варіанти дій на Донбасі, однак він заперечує можливість перетворення ситуації у тривалий конфлікт.

Про це Волкер заявив під час брифінгу в Державному департаменті США, передає "Голос Америки".

"Росія має два варіанти дій в Донбасі. Якщо вони хочуть створити заморожений конфлікт, як в Абхазії, Південній Осетії або Придністров'ї, то це буде їм дорого коштувати. Однак, якщо захочуть, то вони зроблять це, незважаючи на великі витрати", - заявив Волкер.

"Альтернатива - це коли Росія виведе свої сили і буде сприяти розміщення миротворців ООН, що принесе всім мир і дозволить просуватися в реалізації Мінського процесу. Це - другий сценарій", - підкреслив він.

Крім того, американський дипломат заперечує можливість перетворення ситуації у затяжний конфлікт.

"Міжнародне співтовариство не хоче ще одного Кіпру. Не знаю, скільки вже років миротворці знаходяться на Кіпрі. Не думаю, що в цьому зацікавлена й Україна. Вона хоче відновити суверенітет на своїй території і тому має стимули для втілення Мінських домовленостей", - додав Вокер.

Нагадаємо, що раніше спецпредставник США по Україні Курт Волкер заявив, що РФ і США поки не досягли згоди з питання про можливості розміщення місії ООН в Донбасі.

Він нагадав, що у вересні Москва виступила з пропозицією про розміщення миротворчого контингенту на лінії зіткнення в Донбасі для охорони співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

У той же час дипломат зазначив, що Вашингтон як і раніше наполягає на наданні місії ООН більш широкого мандата.