Корупція в енергетиці: Крючкова екстрадують до України наступного тижня – "Схеми"

11 квiтня 19:01

Колишній депутат переховувався від слідства у Німеччині.

 

Колишнього голову правління ПрАТ "ХК "Енергомережа" Дмитра Крючкова, підозрюваного в масштабних корупційних оборудках в українській енергетиці, екстрадують з Німеччини до України 15 квітня, повідомляє проект журналістських розслідувань "Схеми: корупція в деталях" із посиланням на джерела в органах міжнародного правопорядку.

Екстрадицію Крючкова наступного тижня, а саме 15 квітня, "РБК-Україна" також підтвердили джерела у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

"На наступного тижня (екстрадують - ред.). Начебто в понеділок прибуде до "Борисполя". Принаймні, так заплановано", - розповів співрозмовник журналістів.

Зазначимо, 28 березня проект "Схеми" оприлюднив журналістське розслідування про виведення коштів "Запоріжжяобленерго", "Черкасиобленерго" і "Харківобленерго", контрольний пакет яких належить державі.

У межах злочинної "схеми" кілька напівдержавних обленерго домовилися, щоб промислові підприємства платили за поставлену електроенергію не їм безпосередньо, а компанії "ХК "Енергомережа", якою керував екс-депутат від "Батьківщини" Дмитро Крючков. Фірма зобов'язалась передавати гроші обленерго, однак не виконувала власні зобов'язання, заволодівши таким чином 1,4 млрд гривень.

З телефонних розмов випливає, що бізнес-партнер президента Петра Порошенка, заступника голови парламентської фракції БПП Ігор Кононенко, якого називають "куратором" енергетичної сфери країни, та бізнесмени Григорій і Ігор Суркіси керували Крючковим і мали свою "частку" у "схемі". Участь у ній також імовірно брав народний депутат Ігор Котвіцький ("Народний фронт").

Журналісти звернулися до всіх фігурантів телефонних розмов, частина із них заперечила зв'язки із Дмитром Крючковим, інші, зокрема брати Суркіси, не відповіли на запит.

Нагадаємо, 29 березня редакція проекту журналістських розслідувань "Схеми" за запитом НАБУ передала детективам аудіозаписи телефонних розмов Крючкова, Кононенка та братів Суркісів. У Бюро повідомили про намір долучити аудіозаписи та інші матеріали журналістів до розслідувань антикорупціонерів про корупцію в енергетиці.

Розслідуванням справи про привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах детективи НАБУ займаються з 2015 року.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" були групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігора Коломойського і братів Григорія та Ігора Суркісів. З Григорієм Суркісом учасники ринку неофіційно пов'язують й Дмитра Крючкова, який очолював "ХК "Енергомережа" з 2014 року.

Крючков є одним з підозрюваних у справі про привласнення коштів "Запоріжжяобленерго", у листопаді минулого року йому повідомили про підозру в завданні державі понад 424 млн гривень збитків. З квітня 2018 рок у триває процедура екстрадиції Крючкова з Німеччини, де він переховувався від слідства.