"Коридор ганьби" і повалений пам'ятник Жукову: як Харків відреагував на з'їзд "партії мерів"

02 червня 16:00

Учасникам з'їзду нагадали про події 2013-2014 років і участь у них очільників партії.

 

У Харкові в день з'їзду партії "Довєряй дєлам" (так званої "партії мерів") Геннадія Кернеса та Геннадія Труханова, відбувається акція протесту.

Близько 12:00 години біля пам'ятного знаку загиблим під час проукраїнської ходи на честь річниці перемоги Євромайдану почали збиратись перші учасники акції: представники націоналістичних організацій, ветерани АТО та громадські активісти. Згодом вони рушили до Палацу спорту.

Метою заходу його організатори називають нагадування про проросійську позицію очільників Одеси та Харкова у 2013-2014 роках. Під час ходи до Палацу спорту його учасники скандували "Стоп реваншу", повідомляє "Громадське".

Біля пішохідного переходу поблизу палацу противники з'їзду влаштували "коридор ганьби", яким під вигуки "Ганьба" та інші мусили проходити всі, хто йшов до палацу.

Учасники акції також розлили у коридорі червону фарбу, аби люди, які йдуть до будівлі, лишали криваві сліди на макеті карти України. Також біля входу, на вікнах палацу, виставили фото загиблих учасників бойових дій в Донбасі та розгорнули стяг "Стоп реваншу". Згодом противники з'їзду заспівали гімн України.

До будівлі прямувало чимало "бюджетників", вчителів та вихователів, більшість з яких відмовлялись розмовляти з журналістами. Лише деякі зізнавались, що прийшли добровільно, бо підтримують мера Харкова.

Громадський порядок на акції забезпечують поліцейські та бійці Національної гвардії України. Попри це, у натовпі постраждав один учасник з'їзду – за словами постраждалого, його вдарили. Затриманих на разі немає, розповів "МедіаПорту" начальник відділу забезпечення масових заходів управління превентивної діяльності ГУНП Артем Попков.

Згодом активісти перемістилися до пам'ятника маршалу Жукову, який спробували повалити. Біля пам'ятнику сталися сутички активістів і правоохоронців, під час яких у натовпі було розпорошено вміст газових балончиків. Попри це, пам'ятник Жукову повалили, на його місці активісти встановили прапор України, після чого почали оббивати ім'я на постаменті.

Зазначимо, 22 лютого 2014 у харківському Палаці спорту проводився сепаратистський "з'їзд депутатів південно-східних областей України і Криму" на чолі з Геннадієм Кернесом і Михайлом Добкіним.

На з'їзді нині засуджений за держзраду експрезидент Віктор Янукович мав оголосити про розкол України, але не приїхав. Після з'їзду до Росії виїхали й Кернес і Добкін. Після провалу сепаратистського з'їзду Кремлем і його колаборантами було запроваджено сценарій федералізації України шляхом створення так званих "народних республік".

За рік на цьому ж місці під час мирної проукраїнської ходи стався теракт, загинули щонайменше три людини, десятки дістали поранення. У Службі безпеки України його назвали ініційованим Москвою.

Раніше ЗМІ повідомили про створення нового політичного проекту на чолі з Геннадієм Кернесом і Геннадієм Трухановим для участі в парламентських виборах. Його пов'язують із олігархом Ігорем Коломойським. Основою для об'єднання, за даними видання, стала партія міського голови Одеси "Довєряй дєлам". Умовна "партія мерів" орієнтуватиметься на проросійський електорат південних і східних регіонів.

Співголова близької до олігарха Ігоря Коломойського депутатської групи Віталій Хомутинник повідомив про об'єднання його партії з партією Труханова "Довєряй дєлам". Крім того, до нової політсили мають приєднатися близько 50 депутатів-мажоритарників, переважно екс-"регіоналів", і 15-20 мерів. З'їзд об'єднаної партії заплановано на кінець травня.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів на 21 липня. 24 травня в Україні стартувала передвиборча кампанія, ЦВК відкрила номер спеціального рахунку для зарахування грошової застави кандидатів у народні депутати України та партій, які збираються балотуватися.