Кораблі НАТО мають намір забезпечувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку

03 квiтня 10:23

Представник США при НАТО заявила, що це передбачено в пакеті заходів щодо стримування РФ.

 

НАТО готує пакет заходів зі стримування Російської Федерації у чорноморському регіоні, який передбачає відправку кораблів для забезпечення безпечного проходу українських суден через Керченську протоку. Про це заявила на брифінгу представник США при Північноатлантичному Альянсі Кей Бейлі Хатчінсон.

"Ми працюємо над пакетом заходів, які плануємо представити главам МЗС. Ці заходи передбачають посилення спостереження, зокрема повітряного, у той час як більша кількість кораблів країн НАТО входитиме в Чорне море, щоб забезпечити безпечний прохід суден України через Керченську протоку в Азовське море", - розповіла Хатчінсон.

Представник США при НАТО вказала на важливість забезпечення в Чорному морі безпеки Румунії, Болгарії, України та Грузії.

Раніше представник Державного департаменту США повідомив про те, що Росія стане предметом обговорення на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, яка пройде у Вашингтоні 3-4 квітня.

"Я думаю, що будуть обговорюватися всі аспекти російської загрози. Включно з діями у Керченській протоці, включно з так званою анексією Криму, окупацією Грузії, атакою на Скрипаля, порушенням Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності", - заявив він.

Вказується, що "чорноморський пакет" є відповіддю на виклики, з якими НАТО і Сполучені Штати стикаються в цьому регіоні.

Минулого тижня держсекретар США Майк Помпео розповів, що сподівається разом із союзниками по НАТО, які відвідають Вашингтон, оголосити про додаткові кроки з посилення тиску на Росію через її агресію проти України.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Усі 24 українські військові, яких незаконно тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими та ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".