Копію Томосу відправлять до Антарктиди

24 березня 21:51

Документ зберігатиметься в каплиці рівноапостольного князя Володимира на станції "Академік Вернадський".

 

Учасникам української антарктичної експедиції передадуть копію Томосу про автокефалію Православної церкви України. Документ зберігатиметься в каплиці рівноапостольного князя Володимира на станції "Академік Вернадський", повідомляє прес-служба Національного антарктичного наукового центру.

У понеділок, 25 березня предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній проведе в Михайлівському золотоверхому соборі в Києві молебень на щасливу подорож 12 українських полярників, які відправляються працювати до Антарктиди. Владика вручить дослідникам копію Томосу, щоб ті доставили його на полярну станцію.

Наступного дня полярники вирушать до Антарктиди. Їхня подорож триватиме не менше шести діб. Після їх прибуття на станції "Академік Вернадський" під час ротації відбудеться голосування членів релігійної громади рівноапостольного князя Володимира про перехід з УПЦ МП в підпорядкування ПЦУ. У зборах візьмуть участь учасники 23-й і 24-ї Української антарктичної експедиції, а також сезонний загін вчених.

Нагадаємо, 17 січня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості". Він визначає статус релігійних громад в Україні та їхнє право на зміну юрисдикції.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Його інтронізація відбулася 3 лютого.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".