Константинополь оголосив про початок процесу створення незалежної української церкви - ЗМІ

13 вересня 07:35

Вселенський патріархат після поглибленого вивчення прийняв рішення розпочати процес надання автокефалії православній церкві в Україні, повідомив представник Патріарха.

 

Відправлення до України двох екзархів Вселенського Патріарха Варфоломія дозволить Україні нарешті почати повноцінний процес набуття автокефалії, заявив представник Константинопольського патріархату митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс), місцеблюститель Західноєвропейського екзархату. Адамакіс додав, що створення "місцевої незалежної церкви" в Україні починається, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на італійське агентство церковних новин SIR.

"Можу підтвердити, що Вселенський патріархат, при усвідомленні всієї своєї відповідальності як материнської церкви та враховуючи прохання з боку самих українців, після поглибленого вивчення питання, прийняв рішення розпочати процес надання автокефалії православної церкви в Україні і вважає це рішення спрямованим на подолання розділення православних в цій країні", - зазначив митрополит.

Ієрарх також відзначив, що головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає у "сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні діалогу і, нарешті, сприянні будівництву незалежної помісної Церкви".

"Два екзарха покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що у даному випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені", - сказав митрополит Галльський Еммануїл.

Митрополит зазначив, що патріарх Варфоломій налаштований всіма силами захищати українську церкву, за яку він несе відповідальність, оскільки митрополит Київський канонічно залежить від юрисдикції Вселенського патріархату, незважаючи на те, що у 1686 році патріарху Московського патріархату було надано право висвятити митрополита Київського".

Митрополит також додав, що Константинополь несе "подвійну відповідальність" за всі свої дії - "як у православному світі в цілому, так і в Україні зокрема".

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Оппоблока" і групи "Відродження".

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій під час зустрічі з главою Російської православної церкви Кирилом поставив до відома останнього, що Константинополь має намір надати автокефалію української помісної церкви.

А вересневий Архієрейський Собор Константинопольської церкви підтвердив її право надавати автокефалію помісним церквам без узгодження з іншими церквами.

Очікується, що засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому можуть видати Томос про надання українській православній церкві автокефалії, відбудеться 9-11 жовтня, хоча раніше він був запланований на вересень.

Детальніше про перспективи надання автокефалії української помісної православної церкви читайте в матеріалах Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" і "Не Собором, так Томосом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".