Компанія SkyUp розповіла про літак, який привіз українців з Уханя

22 лютого 02:28

Літак зазнав повної санітарно-епідеміологічної обробки.

 

Як і було обіцяно, авіакомпанія SkyUp надала докладні відомості про те, що було зроблено з літаком, який вивіз з Уханя українців та громадян інших країн, яких евакуювали з центру ураження коронавірусом.

Літак, який виконав спецрейс PQ7301/7302 для евакуації українців з Китаю, проходить усі необхідні санітарно-епідеміологічні та технічні заходи щодо повної дезінфекції.

Літак розмістили на окремій ізольованій стоянці міжнародного аеропорту "Харків". Відразу після паспортного контролю та митних формальностей почалася дезінфекція літака.

Процедуру виконували фахівці відділення дезинфектології державного закладу "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Дезінфікуючими засобами обробили кабіну пілотів, зону відпочинку екіпажу, пасажирський салон з бортовою кухнею, туалети та багажний відсік. Усі зони ретельно обприскували - сидіння, багажні полиці для ручної поклажі, підлогу, підлокітники, відкидні столики, візки для роздачі харчування, стіни, стелю.

Пледи, рятувальні жилети, шторки ілюмінаторів, інструкції з безпеки, витратні матеріали для подачі їжі та напоїв - відправили на утилізацію. Підголовники на сидіннях та рекламні буклети зняли з літака ще під час його підготовки до спецрейсу. Місце стоянки і трап також дезінфікували.

Безпечність експлуатації літака підтвердив завідувач відділу інфекційного контролю Центру громадського здоров'я Олександр Мацьков: "Після дезінфекції літак надалі зможе абсолютно спокійно виконувати поставлені завдання".

Наступний крок - заміна фільтрів. За рекомендацією Boeing, замінять НЕРА-фільтр на борту. Він виконує функцію очищувача та здатний очищати повітря від найдрібніших частинок діаметром до 0,3 мкм. Також за власною ініціативою ми замінимо фільтри в салоні, які захищають температурні сенсори.

21 лютого ще проводилися технічні роботи із заміни фільтрів. 22 лютого літак перегонять на базу у Бориспіль, де його підготують до регулярного рейсу. 23 лютого літак, як сказали в компанії, відправиться з Києва до Хургади.

Нагадаємо, жителі Нових Санжарів, де розмістили на час обсервації евакуйованих із Китаю українців та іноземних громадян, заблокували дорогу міжрегіонального призначення та кидали камінням в автобуси з людьми. Таким чином вони протестували проти розміщення у населеному пункті евакуйованих громадян.

У результаті сутичок із правоохоронцями постраждали 10 осіб. Також правоохоронці затримали понад 20 осіб. Зараз під вартою перебуває лише одна особа.

Загалом із Китаю евакуювали 72 людини – 45 українців та 27 іноземних громадян. Трьом громадянам і дівчині з собачкою відмовили в евакуації із зони спалаху коронавірусу COVID-19.

Про те, як Україна зустрічала евакуйованих з Уханя читайте в статті Тетяни Силіної "Український сором".