Комісар Ради Європи відвідала українських військовополонених моряків

03 квiтня 17:53

Дуня Міятович відвідала українців разом з російським омбудсменом Тетяною Москалькової.

 

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович разом з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою відвідала українських військовополонених моряків, яких утримують в московському слідчому ізоляторі "Лефортово", повідомили у прес-службі уповноваженої з прав людини Росії. Українців відвідали в середу, 3 квітня.

"3 квітня уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова спільно з комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович відвідали українських військових моряків в СІЗО" Лефортово ". При спілкуванні з моряками комісар РЄ задала питання про умови утримання, стан здоров'я та наданні медичної допомоги", - йдеться у повідомленні.

У Москалькової стверджують, що військовополонені моряки повідомили Міятович про забезпечення їх в повному обсязі продуктами харчування, а також про відсутність претензій до умов утримання. Згідно з повідомленням прес-служби російського омбудсмена, в камерах українці мають все необхідне: телевізор, холодильник, гарячу воду, електричні чайники, санвузли, індивідуальні спальні місця.

"Вони також отримують продукти харчування від родичів, мають особисті рахунки, за рахунок яких можуть купувати додаткові продукти харчування та засоби гігієни. Крім того, в ув'язнених є можливість зустрічатися з адвокатами та українськими консулами і вести листування з родичами", - додали у Москалькової.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Усі 24 українські військові, яких незаконно тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки", а також офіс верховного комісара ООН з прав людини.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".