Командувач ВМС України назвав головні завдання на 2019 рік

01 сiчня 14:33

У пріоритеті - звільнення українських моряків з російського полону.

 

Командувач Військово-морськими силами Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко у своєму новорічному привітанні визначив задачі на новий 2019 рік та підбив підсумки 2018. Привітання адмірала Воронченка оприлюднила прес-служба ВМС України на сторінці у Facebook.

За його словами, головним завданням має стати звільнення з полону РФ 24 українців, які були захоплені російськими спецпризначенцями під час атаки на корабельну групу ВМС України у Керченській протоці наприкінці листопада.

"25 листопада Росія здійснила відкритий акт агресії та захопила в полон 24 українських військових моряків. Ця подія сколихнула весь світ, згуртувала нас і об'єднала в боротьбі з країною-агресором. Повернення додому наших героїв – це зараз головне завдання, це наша справа честі. Бойові побратими, ми з вами!", - наголошує Воронченко.

Крім цього, у 2019 році триватиме приведення організаційно-штатної структури українського флоту до стандартів НАТО, заплановане його посилення новими кораблями, катерами та зразками озброєння, а також підвищення соціальних стандартів військової служби.

Підбиваючи підсумки минулого року, Воронченко наголосив на тому, що він став роком "нових випробувань і конкретних результатів". Зокрема, у відповідь на російську агресію на Азові розгорнуто та системно нарощується угруповання українських військ.

"Підвищені бойові спроможності морського, берегового і повітряного компонентів національного флоту, продовжено удосконалення системи базування", - зазначив він.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО "Лефортове". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

У зв'язку з ескалацією на Азові з 26 листопада (де-факто з 28) у 10 областях і внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря діяв воєнний стан. Дія правового режиму збігла о 14:00 у середу, 26 грудня.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".