Командувач ООС Сергій Наєв та глава УДА Дмитро Ярош провели зустріч

25 липня 01:34

Наєв та Ярош обговорили статус добровольчих підрозділів у зоні ООС і можливості участі бійців УДА у складі ЗСУ.

 

Командувач військами у зоні операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв зустрівся з главою Української добровольчої армії, народним депутатом України восьмого скликання Дмитром Ярошем у Краматорську, повідомляється на сторінці операції Об'єднаних сил в Facebook.

У ході зустрічі Наєв пояснив, у яких саме категорій осіб на даний час немає ніяких прав на перебування на передньому краї в зоні ООС безпосередньо у бойових порядках Збройних сил України: це особи, які раніше відвідували підрозділи на передньому краї з метою власного піару або у власних меркантильних інтересах; особи, які не мають законного права мати зброю; особи, які офіційно не включені до складу Об'єднаних сил.

Наєв зазначив, що на даний момент законодавством України не врегульовано питання участі бійців УДА у бойових діях на передньому краї, безпосередньо в бойових порядках ЗСУ; таким чином, УДА підпадає під визначення номер три - "особи, які не включені до складу ОС".

"У ході подальшої бесіди були обговорені питання участі мотивованих бійців УДА у складі всіх видів і родів Збройних сил України (у тому числі – у складі повноцінного підрозділу) за умови укладення контракту (в тому числі короткострокового). Було запропоновано проходження військової служби в резерві у складі бойових військових частин спеціального призначення, розвідки і в підрозділах територіальної оборони. Командувач об'єднаних сил запевнив, що в разі прийняття позитивного рішення бійцями УДА, буде сприяти проходженню служби в інших силових відомствах сектору безпеки і оборони зі складу Об'єднаних сил", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, Наєв та Ярош обговорили можливу участь бійців Української добровольчої армії у підготовці сил для охорони державного кордону, підрозділів територіальної оборони та інших ініціатив глави УДА.

"Командування Об'єднаних сил підкреслює готовність до діалогу на основі верховенства права і у рамках чинного законодавства", - наголошується в повідомленні.

Ситуація з добровольцями у зоні ООС продовжує залишатися не дуже зрозумілою. Зараз добровольчим формуванням заборонено перебувати на лінії фронту, так як законодавчо їхній статус не врегульовано. За непідтвердженими даними, частина добровольчих формувань здала зброю.

Раніше Сергій Наєв заявив про те, що політико-дипломатичний шлях деокупації Донбасу зараз пріоритетний. За його словами, Об'єднані сили неухильно дотримуються Мінських домовленостей, але в разі необхідності у повному обсязі виконають свої завдання. Він також додав, що так чи інакше, окуповані нині райони Донбасу будуть звільнені.