На Львівщині колишній військовий передавав інформацію спецслужбам РФ — СБУ

13 серпня 13:20

Російський розвідник, якому українець передавав інформацію, "працював" під дипломатичним прикриттям.

 

Контррозвідники Служби безпеки України викрили у Львівській області місцевого мешканця, який виконував завдання спецслужб Російської Федерації, повідомив пресцентр СБУ Львівщини у Facebook. Викритий українець раніше був військовим.

"Оперативники СБУ встановили, що військовий пенсіонер, керівник однієї з громадських організацій, був завербований спецслужбами РФ у 2014 році. За завданням російських кураторів він збирав розвідувальну інформацію про політичних і громадських діячів, підрозділи ЗС України, спеціальні та правоохоронні органи, іноземних військових інструкторів у західному регіоні держави", - йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували, що зібрану інформацію чоловік передавав російському розвіднику, який "працював" під дипломатичним прикриттям генконсульства Росії у Львові. Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Матеріали справи скерували до суду.

За діяльність несумісну зі статусом консульської посадової особи МЗС України оголосила дипломата-шпигуна persona non grata. Він уже залишив територію України.

Минулого тижня співробітники контррозвідки Служби безпеки України затримали у Черкаській області громадянина Росії, коли той готував диверсію на стратегічно важливому військовому об'єкті - аеродромі.

Оперативники задокументували, що іноземець виготовляв вибухові речовини та саморобні вибухові пристрої. Також він проводив розвідку на територіях, прилеглих до військового аеродрому Збройних Сил України.