Колишній харківський інженер незаконно консультував іноземну військову компанію - СБУ

08 сiчня 13:00

Чоловік консультував компанію однієї із країн Східної Азії.

 

Служба безпеки України викрила жителя Харкова, який незаконно консультував з питання розробки та будівництва військової техніки компанію Східної Азії та отримував за це гроші, повідомив прес-центр СБУ. Чоловік виявився колишнім інженером однієї з харківських науково-дослідних установ.

"Співробітники СБ України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили колишнього співробітника однієї з науково-дослідних установ Харкова на незаконній співпраці з іноземною військовою компанією", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, екс-інженер конструкторського бюро співпрацював з іноземною машинобудівною корпорацією, коли перебував в одній із країн Східної Азії. Чоловік консультував іноземців з питання розробки та будівництва окремих складових військової броньованої техніки, за що отримував грошову винагороду.

У спецслужбі пояснили, що згідно із законодавством України, технічна допомога у військово-технічній сфері має здійснюватися лише з дозволу української Держслужби експортного контролю.

За даним фактом, відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 333 (порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії, з метою встановлення всіх обставин протиправної діяльності.

Як повідомлялося, упродовж минулого року в Україні було викрито 71 особу, причетну до розвідувальної та диверсійної діяльності іноземних спецслужб. Крім цього, у 2018 році слідчими української спецслужби розпочато 114 кримінальних проваджень за статтею про державну.