Клімкін вважає, що Угорщина свідомо йде на конфронтацію з Україною

26 квiтня 14:41

Але глава МЗС України вважає, що країні потрібен окремий закон про мову нацменшин.

 

Глава української дипломатії Павло Клімкін проведе зустріч зі своїм угорським колегою Петером Сиярто у Брюсселі щодо імплементації рекомендацій Венеціанської комісії вже через два тижні. За його словами, повинна розпочатися робота з імплементації закону про державну мову.

"Я вважаю, що наші угорські партнери свідомо вибрали лінію на конфронтацію. Я буду говорити про це з Петером Сіярто в Брюсселі через 2 тижні, коли відбудеться міністерське засідання Східного партнерства", - сказав він журналістам у п'ятницю в Києві. "Я думаю, треба йти далі і мати окремий закон про мову нацменшин. Ми повинні допомагати нашим громадянам".

Сіярто перед цим заявив, що український мовний закон не є досконалим, оскільки він порушує права меншин, що проживають на території держави. При цьому Сіятро запевнив, що сподівається на обраного президента України Володимира Зеленського, який все ж має допомогти вирішенню цієї проблеми. Тоді дружбу між Угорщиною та Україною буде відновлено, заявив у четвер Сіярто.

Читайте також: В Угорщині розкритикували закон про мову, сподіваються на Зеленського

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту.