Клімкін пообіцяв виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо мови в школах

11 грудня 18:12

Рекомендації Венеціанської комісії врахують в окремому Плані реалізації закону "Про освіту", а потім, якщо необхідно, то і в законі "Про загальну середню освіту".

 

Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії стосовно реалізації закону про освіту, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У своїй статті на "Українській правді" Клімкін зазначив, що Венеційська комісія констатувала: український закон, будучи рамковим, залишає достатній простір для повноцінного вивчення учнями з національних меншин рідної мови.

Конкретні ж положення й деталі мають бути закріплені в окремому Плані реалізації закону "Про освіту", а потім, якщо необхідно, то і в законі "Про загальну середню освіту", який саме зараз розробляється.

"Як і рекомендує комісія, ці положення і документи готуватимуться в тісному контакті з самими національними громадами" - зазначив Клімкін.

Як повідомлялося, Венеціанська комісія надала рекомендації щодо закону України "Про освіту".

Венеціанська комісія рекомендує, зокрема:

- повною мірою використовувати гнучкість, передбачену п. 4 ст. 7, при ухваленні імплементаційного законодавства для забезпечення значного рівня викладання офіційними мовами ЄС для відповідних меншин;

- внести зміни до перехідних положень закону "Про освіту", забезпечивши довший перехідний період для поступового здійснення реформи;

- звільнити приватні школи від нових мовних вимог у відповідності зі статтею 13 Рамкової конвенції.