Клімкін назвав затримання Курбедінова залякуванням усіх захисників політв'язнів

06 грудня 16:11

Затриманого вранці адвоката сьогодні судитимуть у Сімферополі.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав затримання в окупованому Криму адвоката Еміля Курбедінова злочином і спробою залякати усіх захисників українських політв'язнів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, відзначивши, що поінформував про те, що трапилося, ОБСЄ.

"Затримання в Криму адвоката і борця за громадянські права Еміля Курбедінова - це сам по собі злочин. Це залякування усіх, хто захищає наших політв'язнів та моряків. Дякую всім, хто не зламався і тримається! Про затримання Еміля повідомив усім своїм колегам під час засідання ОБСЄ", - написав міністр.

Сьогодні підконтрольний окупантам Київський райсуд Сімферополя розгляне обвинувачення у скоєнні "адміністративного правопорушення" затриманим Курбедіновим, повідомляє "Крим.Реалії" з посиланням на адвоката Едема Семедляєва. За його даними, Курбедінову загрожує штраф або 15 діб арешту.

У четвер, 6 грудня, окупанти затримали адвоката кримських татар Еміля Курбедінова за публікацію в соцмережах від 2013 року. Едем Семедляєв пов'язує це з тиском окупантів на адвокатів та правозахисників півострова. Остання справа, в якій Курбедінов прийняв доручення на захист (в рамках обрання запобіжного заходу), - справа українських моряків.

На початку листопада в Криму так званий "прокурор" у супроводі оперативників "Центру протидії екстремізму" вдруге прийшов до адвокатів Едема Семедляєва та Еміля Курбедінова з застереженням щодо неприпустимості порушення закону "Про збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікетування". Кримський "прокурор" заявив, що адвокати готують серію одиночних пікетів на підтримку своїх підзахисних.