Клімкін назвав ключові теми найближчих переговорів ТКГ у Мінську

13 червня 19:16

Дії РФ спрямовані на послаблення переговорних позицій Зеленського перед його візитами до Берліну і Парижу.

 

Крім підготовки до чергового перемир'я в зоні проведення операції Об'єднаних сил, учасники Тристоронньої контактної групи на майбутній зустрічі в Мінську обговорять питання звільнення заручників у ОРДЛО й інших українських в'язнів Кремля, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"На наступному засіданні ТКГ у Мінську 19 червня має бути спроба подивитися на те, яким чином можемо зробити поштовх у звільненні заручників. Ми намагаємося також перетягнути туди, в тому числі, дискусію щодо звільнення політв'язнів, яку Росія блокує", - розповів очільник українського зовнішньополітичного відомства на спільному з головою ОБСЄ Мирославом Лайчаком брифінгу в Києві в четвер, 13 червня.

Глава МЗС констатував, що Росія блокує розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської, узгодженої на попередній зустрічі ТКГ. Він пояснив, що дії РФ спрямовані на ослаблення переговорних позицій президента Володимира Зеленського напередодні його візитів до Франції і Німеччини.

"Тактика російської сторони дуже банальна: вона намагається погіршити позиції української сторони, зокрема, президента Зеленського перед його візитами до Берліну і Парижу. Щоб не дозволити, або звинуватити в тому, що розмежування відбувається на тлі обстрілів", - зазначив Клімкін.

Міністр підкреслив, що Україна послідовно відстоює необхідність ефективного та контрольованого припинення вогню у зоні бойових дій.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

П'ятий президент України Петро Порошенко зажадав від чинного глави держави Володимира Зеленського роз'яснення позиції щодо зняття блокади і застеріг його від зради національних інтересів.

Генпрокурор Юрій Луценко підкреслив, що одностороннє зняття блокади українською стороною кваліфікуватисметья як фінансування тероризму.