Кличко стверджує, що на Поштовій площі буде створено музей

23 червня 13:44

За словами мера, прийняте Київрадою рішення передбачає створення музею на місці розкопок.

 

Мер Києва Віталій Кличко заявив про те, що на місці розкопок на Поштовій площі буде створено музей, оскільки це передбачає рішення, прийняте Київрадою у четвер, 21 червня. За словами міського голови, було вирішено заснувати підприємство, яке займеться питанням збереження артефактів, передає прес-служба КМДА.

"Ми на Київраді прийняли рішення, яке допоможе у створенні музею на Поштовій площі. Ми зробили так, щоб і від інвестора можна було вимагати виконання його зобов'язань. Ми вирішили заснувати комунальне підприємство, яке займатиметься питанням збереження артефактів", - заявив Кличко.

Він також прокоментував заяви про те, що влада столиці не хоче створювати музей на Поштовій.

"З самого початку, коли були знайдені ці артефакти, наша задача була їх зберегти. І передати наступним поколінням ці історичні знахідки. Нам потрібно презентувати ту унікальну історію, яка є у нашого міста. Завдяки цьому Київ, зокрема, стає більш привабливим для туристів... Я завжди говорив: музей там буде. Крапка. І ми розробили алгоритм як далі діяти покроково", - заявив мер.

Нагадаємо, що Київрада підтримала проект рішення, розроблений спільно з головою фракції "Об'єднання "Самопоміч" Сергієм Гусовским. Документом, зокрема, передбачається залучити міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення археологічних розкопок. І до визначення об'єктів культурної спадщини, які підлягають консервації та музеєфікації на місці. Згідно з рішенням, відбудеться відкритий міжнародний конкурс з музеєфікації артефактів і організації публічного простору на Поштовій площі.

У документі йдеться і про створення при КМДА установи "Центр консервації предметів археології", який вивчатиме способи можливої консервації подібних знахідок і займатиметься їх втіленням. Також для того, щоб забезпечити подальші археологічні дослідження, рішення передбачає створення нового проекту укріплення об'єкта розкопок.

Нагадаємо, що 7 червня Київрада не змогла ухвалити рішення про припинення інвестиційного договору із забудовником торгово-розважального центру на Поштовій площі в Києві. За відповідне рішення проголосувало 56 депутатів, утрималися 23.

Пізніше постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку погодила проект рішення "Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам'ятки археології місцевого значення "Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві" та музеєфікації об'єктів культурної спадщини".

Пізніше стало відомо, що у міськраді зареєстрували новий проект, в якому не згадується про припинення інвестиційного договору і не йде мова про створення повноцінного музею. Його прийняли 21 червня.

Цього дня біля будівлі Київради відбулися сутички між охороною та активістами, які вимагали створення музею на Поштовій площі.