Київ виступив із засудженням масових затримань в РФ учасників акції "Він нам не цар"

06 травня 18:15

У столиці України вимагають негайного звільнення всіх затриманих на антипутінських демонстраціях 5 травня.

 

В Україні рішуче засуджують грубі і беззаконні напади з боку каральних підрозділів кремлівського режиму на російських громадян, які вийшли на вулиці в рамках глобального мирного протесту "Він нам не цар", повідомляє прес-служба українського МЗС.

"Затримання та арешт понад 1600 мирних громадян є ще одним свідченням страху режиму і проведення ганебної державної політики з придушення прав людини і основних свобод, спроби викорінити будь-яке інакомислення в Росії. Особливо обурює насильство щодо неповнолітніх громадян і молоді", - йдеться в заяві дипломатичного відомства.

У Києві також вимагають негайного звільнення незаконно затриманих і забезпечення "їхніх прав на мирний протест проти свавілля і несправедливості".

Раніше Європейський Союз засудив масові затримання демонстрантів, назвав це загрозами для свобод у РФ і закликав російську владу виконати міжнародні зобов'язання, взяті на себе Росією, в тому числі в Раді Європи та ОБСЄ щодо захисту прав і невідкладного звільнення мирних демонстрантів і журналістів.

Нагадаємо, у 23 російських містах на акціях протесту "Він нам не цар", приурочених до інавгурації Володимира Путіна 7 травня, станом на 20:00 суботи, 5 травня, затримані не менше 1607 осіб; надходять численні повідомлення про свавілля поліцейських.

Раніше повідомлялося, що під час протестів під гаслом "Він нам не цар", присвячених наближенню інавгурації Володимира Путіна, поліція вже затримала понад 700 людей. Одного з лідерів опозиції Олексія Навального теж схопили в Москві коли він приїхав на Пушкінську площу, де проходять протести "Він нам не цар".

Нагадаємо, що Путін отримав посвідчення президента Росії ще третього квітня. Згідно з остаточними підрахунками, Володимир Путін побив рекорд підтримки за весь час участі у виборах президента, набравши 76,69% (56 млн 430 тис. 712 голосів). Друге місце зайняв кандидат від КПРФ Павло Грудінін, що набрав 11,77% (8 млн 659 тис. 206 голосів), на третьому місці - Володимир Жириновський з 5,65% (4 млн 154 тис. 985).

Інавгурація Путіна пройде в понеділок, 7 травня.