Київ вимагає допустити міжнародні організації у в'язниці на окупованому Донбасі і в Криму

17 травня 14:58

Червоний хрест вже чотири роки не має доступу до в'язниці окупованих територій.

 

Українська сторона наполягає на наданні доступу Міжнародному комітету Червоного Хреста і низці інших міжнародних організацій у в'язниці на території окупованого Донбасу і Криму, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Разом з омбудсменом Людмилою Денисовою, представниками МЗС, СБУ і МинВОТ зустрілися з керівником представництва МКЧХ в Україні А. Ешліманом. Висловили глибоку стурбованість тим, що МКЧХ, мандат якого поширюється на всю українську територію, вже чотири роки не має доступу до в'язниць окупованого Донбасу і Криму", - написала вона у Facebook за підсумками зустрічі з головою делегації МКЧХ в Україні Аланом Ешліманом.

Геращенко висловила подив з огляду на те, що міжнародні організації досі не роблять публічних заяв про блокування своєї роботи і місії.

"Ми наполягаємо і очікуємо, що весь світ, в тому числі самі міжнародні організації, будуть домагатися доступу до в'язниці на окупованих територіях. Ми ще раз порушили питання про тортури і знущання над українцями, які незаконно утримуються бойовиками, про відсутність медицини, повній ізоляції від світу, використання ув'язнених на незаконних роботах, про рабську працю заручників. (...) Ця ситуація з блокуванням доступу повинна бути змінена", - підкреслила вона.

Нагадаємо, що український політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування у російській в'язниці. Таким чином він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних в Росії і анексованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.