Киян попереджають про високий рівень забруднення повітря

13 червня 18:01

"Завдяки" сприятливим метеорологічним умовам, він триматиметься до 18 червня.

 

У Києві з 8 червня спостерігаються метеорологічні умови, сприятливі для накопичення та утримання шкідливих домішок у приземному шарі повітря, повідомляє прес-служба Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"Протягом 12-13 червня, за даними постів спостереження ЦГО ім. Бориса Срезневського, рівень забруднення діоксидом азоту досяг переважно 5-6 середньодобових гранично-допустимих концентрацій у районах: вул. Скляренка, Оболонського проспекту, Бессарабської та Деміївської площ", - йдеться у повідомленні.

Водночас Укргідрометцентр прогнозує тенденцію до подальшого зростання рівня забруднення повітря на тлі спекотної погоди, слабкого вітру у приземному шарі повітря, нічних приземних інверсій та збереження поля підвищеного тиску.

"Такі метеорологічні умови, за прогнозом Гідрометцентру, та рівень забруднення (тенденція до подальшого зростання) утримаються в м. Києві до 18 червня", - додається у повідомленні.

Як повідомлялося, метеорологічна весна цьогоріч тривала на тиждень довше кліматичної норми - 69 днів. А метеорологічне літо прийшло в Київ на один день раніше за середньостатистичні показники. При цьому за останні 139 років спостереження найраніше літо починалося у 1996 році – 22 квітня, а найпізніше – у 1990 та 2001 роках – 7 червня.

За прогнозами, Україна не потрапляє в групу країн, де буде зовсім кепсько унаслідок глобального потепління. Але межу 1,5°С Україна вже перетнула. Систему порушили, що призвело до збільшення кількості небезпечних погодних явищ. Докладніше про глобальне потепління читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Світлана Краковська: "Погоду нам диктує океан"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".