Кирило Галушко, історик: "Еліти працюють на розкол країни"

30 сiчня 18:30

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть для інших.

 

Кирило Галушко - історик, координатор громадсько-просвітницького проекту "LIKBEZ. Історичний фронт", разом з яким за останні п'ять років "пішли" в народ понад тридцять нових популярних книжок з історії України. Сотні лекцій, тисячі діалогів з людьми в найдальших глибинках Донбасу й Карпат.

"З моменту формування української партійно-політичної системи на початку 1990-х років український політикум користується плодами "Сухаревської конвенції" відомого Шури Балаганова, - говорить Галушко. - Згідно з якою шахраї успішно поділили територію країни на частини, і кожний обробляв свою електоральну ниву. У цьому сенсі в мене дуже критичне ставлення до українських політиків, які всі ці роки грали й грають за цими правилами. Оперуючи і "мовою", і історією, і героями, і ще багато чим. У підсумку їм вдалося створити таку політичну систему, де не існує поразки для того, хто програв в очах суспільства. На перший погляд, це дуже демократично. Результатом такої демократії, однак, є перманентні перетікання персоналій з партії в партію, штучність їхніх ідеологій і, по суті, робота на знищення країни".

У цих умовах основне завдання громадянського суспільства - прибрати бар'єри, які вибудували за ці роки політики. А це можливо тільки з урахуванням усвідомлення і прийняття самим суспільством принципів громадянської нації, про що йшлося вище.

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть і працюють для інших. Проект – це своєрідна спроба допомогти суспільству заглянути в себе, розібратися в смислах і цінностях, помилки і спробах, і спробувати почути себе і заново почати будувати майбутнє. Проект розвивається двома мовами – російською і українською.

Повну версію інтерв'ю дивіться тут:

Повну друковану версію інтерв'ю читайте тут: