Казахську журналістку-опозиціонерку відпустили на поруки депутата

22 листопада 15:56

Сьогодні ж жінка вийде з СІЗО.

 

Заарештовану в Україні опозиційну журналістку з Казахстану Жанару Ахмет випустили з СІЗО на поруки народного депутата України Світлани Заліщук. Таке рішення суд прийняв під час розгляду апеляції на арешт журналістки у середу, 22 листопада.

"Тільки що казахську опозиційну журналістку Жанару Ахметову мені віддали на поруки. Сьогодні вона буде з сином. За справедливість все-таки треба боротися", - написала Заліщук на своїй сторінці Facebook.

Вона додала, що при розгляді апеляції прокурорам нагадали, що раніше червона картка Інтерполу висіла в базі і поруч з ім'ям Рефат Чубаров

Нагадаємо, що Жанара Ахмет прибула в Україну в березні 2017 року і звернулася за наданням їй статусу біженця. Вона живе разом із 9-річним сином у Києві. На батьківщині проти неї відкрито кілька справ, які сама журналістка вважає політично мотивованими.

У жовтні її затримали в Києві. Згодом Києво-Святошинський суд Київської області заарештував журналістку на 18 днів, a на початку листопада Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення про її екстрадиційний арешт. Таким чином, вона повинна залишатися в СІЗО до вирішення питання про можливу видачу для виконання вироку райсуду р. Алмати від 24 листопада 2009 року та для здійснення фактичної передачі казахським слідчим органам.