Казахська авіакомпанія виплатила Україні штраф за політ над окупованим Кримом

27 грудня 13:35

Це перший випадок погашення штрафу через заборону використання повітряного простору України в межах Криму.

 

Казахська авіакомпанія Euro-Asia Air заплатила Україні штраф за політ у межах забороненої зони над тимчасово окупованим Кримом. Як повідомляє у Facebook командування Повітряних Сил ЗСУ, це перший випадок погашення штрафу через заборону використання повітряного простору України в межах півострова.

Вказується, що на запит АрміяІnform у Державній авіаційній службі України повідомили, що 8 серпня повітряне судно казахської авіакомпанії виконало політ над Кримом. Після цього було винесено постанову про штраф за правопорушення в галузі цивільної авіації. Казахські авіалінії визнали провину і добровільно сплатили 136 тисяч гривень штрафу.

Зазначається, що Україна вже протягом п'яти років намагається притягнути до фінансової відповідальності авіакомпанії, які порушують повітряний простір в межах тимчасово окупованої АР Крим. На підставі норм міжнародного права Україна має гарантувати безпеку польотів у своєму повітряному просторі, в умовах війни з Росією це стало неможливим, тому після анексії було заборонено зліт-посадку з аеропорту "Сімферополь" усім авіакомпаніям. Україна закрила повітряний простір над усім півостровом ще в березні 2014 року.

За оприлюдненими даними, наразі кількість порушень сягає понад 200 тисяч, але до цього випадку ніхто не виплачував штрафів. Тим часом суми штрафів за порушення повітряного простору в Криму лише цивільними літаками авіакомпаній РФ сягнули вже 13 мільярдів гривень.

Раніше в.о. директора "Украероруху" Андрій Ярмак повідомив про те, що п'ять років анексії Криму завдали Держпідприємству обслуговування повітряного руху України близько 19 мільярдів гривень збитків. За його словами, в 2013 році на польоти з Європи до країни Південно-Східної Азії припадало 65% транзиту підприємства. Транзитні польоти проводилися переважно в Сімферопольському FIR-і (Flight Information Region). Після окупації Криму Державіаслужба вирішила закрити повітряний простір над півостровом, тому транзитні потоки пішли на південь до берегів Туреччини.