Катастрофа МН17: доставку російського "БУКа" координував офіцер ГРУ РФ Іванніков – Bellingcat

25 травня 12:35

Розслідувачі опублікували нові дані про катастрофу.

 

Розшукова дослідницька група Bellingcat встановила особу одного з підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 в небі над Донбасом влітку 2014 року. За даними розслідувачів ним виявився офіцер Головного розвідувального Управління РФ Олег Володимирович Іванніков.

"Команда Bellingcat, видання The Insider і інші розслідувачі встановили, що "Андрій Іванович" або "Оріон", який брав участь у перекиданні в Україну "Бука", який збив MH17, - це офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков. Раніше він служив міністром оборони Південної Осетії", - йдеться повідомленні Bellingcat 25 травня.

Іванніков був одним із учасників телефонних переговорів сепаратистів, які обговорювали процес доставки зенітно-ракетного комплексу "Бук" з Росії в Донецьку область влітку 2014 року.

Як повідомляє російська "Нова газета", під час прес-конференції розслідувачі розповіли про те, що знайшли ім'я Іванникова в базі одного з онлайн-магазинів. Адресою посилки, яка була замовлена влітку 2017 року, було вказано адресу, за якою знаходиться штаб-квартира ГРУ.

Після того як їм вдалося встановити особу Іваннікова, учасники розслідування кілька разів дзвонили йому по телефону, щоб переконатися, що його голос збігається з голосом "Оріона".

Як зазначили розслідувачі, раніше Іванніков був міністром оборони Південної Осетії", де фігурував під ім'ям Андрій Іванович Лаптєв.

Відповідаючи на запитання журналістів, представник Bellingcat зазначив, що не уявляє такої ситуації, при якій президент Росії Володимир Путін не знав би про перекидання військової техніки за кордон, і що це, на його думку, підпадає під статтю КК РФ про розв'язування агресивної війни.

У четвер, 24 травня, міжнародна слідча група на прес-конференції в Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак рейсу MH17. Слідчі встановили, що комплекс "Бук", з якого була запущена ракета, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується в Курську.

Наступного дня, 25 травня, Австралія і Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнга 777" над Україною у 2014 році. Тепер уряду Австралії та Нідерландів будуть вимагати залучити Росію до відповідальності.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року був збитий "Боїнг-777" рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" у зоні бойових дій, поряд із селищем Шахтарськ Донецької області. Літак летів рейсом "Амстердам - Куала-Лумпур". Усі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.