Карантин на Dimond Princess: хворі на коронавірус українці не важкі – МОЗ

10 лютого 17:38

Чоловік і жінка працювали в обслуговуючій частині екіпажу.

 

Хворі на коронавірус українці – чоловік і жінка віком до 40 років, у складі екіпажу круїзного лайнеру Dimond Princess вони виконували роботу на кухні й у сфері обслуговування, повідомили у Центрі громадського здоров'я .

Жінці, у якої виявили коронавірус, 37 років, чоловікові 25. Звідки родом хворі, чиновники поки що не знають.

"Ми тільки володіємо інформацією, що ці дві особи є членами екіпажу, вони працюють в обслуговуючій частини, тобто це кухня та обслуговування цього лайнера", - сказав на брифінгу директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузін.

Українців зняли з борту судна й доправили до японських лікарень. Там вони залишатимуться під наглядом лікарів щонайменше 14 днів. В обох хворих захворювання протікає у легкій формі.

"В них захворювання протікає безсимптомно, тобто вони зараз в легкій формі захворювання госпіталізовані у визначену лікарню Японії і там вони будуть знаходитися щонайменше 14 діб в обсервації та під медичним наглядом", - додав він.

Станом на 10 лютого на судні зафіксовано 66 нових випадків захворювання на 2019-nCoV, загальна кількість хворих досягла 135 осіб. Це громадяни 11 країн: Японії, США, Австралії, Канади, Гонконгу, Китаю, Нової Зеландії, Філіппін, Аргентини, Великої Британії і України.

У понеділок захворювання діагностували у 45 японців, 11 американців, чотирьох австралійців, трьох філіппінців, канадця, британця й українки. В українця "вуханьський вірус" діагностували 9 лютого. Того ж дня хворобу виявили ще у чотирьох членів екіпажу, громадян Філіппін, і туриста з громадянством США.

Нині Міністерство охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення Японії проводить другий раунд тестування на коронавірус серед тих пасажирів і членів екіпажу, які тісно контактували із нововиявленими хворими.

Через карантин заблокованими на борту опинилися 3711 людей: 2666 пасажирів і 1045 членів екіпажу, громадяни 57 країн. Зокрема, 25 українців, які є членами екіпажу.

Посольство України в Японії підтримує контакт з усіма українцями на борту Dimond Princess, після повернення на батьківщину за ними буде встановлено медико-санітарне спостереження.

Читайте також: Україна евакуює своїх громадян із зараженого коронавірусом міста

Лайнер стоїть на рейді в акваторії Йокогами (Японія), на його борту оголошено карантин, він триватиме 14 днів (з 4 лютого). За попередніми даними, пасажири й екіпаж заразилися від 80-річного туриста з Китаю, він зійшов на берег у Гонконзі 1 лютого.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавіруса 2019-nCoV "надзвичайною ситуацією в області суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення". У ВООЗ побоюються, що вірус потрапить на територію країн зі слабкою системою охорони здоров'я.

Влада КНР ввела жорсткий карантин у Вухані та інших містах, де зафіксовано спалах захворювання. Вильоти туристичних груп з Китаю призупинені.

Китайська коронавірус швидкими темпами поширюється в усьому світі. Редакція DT.UA зібрала найважливішу інформацію, пов'язану з небезпечним захворюванням.