Кабмін затвердив ціни на пересадку органів

28 грудня 00:16

Вартість пересадки органів затвердив Кабмін на засіданні 27 грудня.

 

Кабінет міністрів України затвердив вартість послуг з третинного надання медичної допомоги шляхом трансплантації органів. Про це йдеться в постанові уряду.

До пересадки органів можна буде звертатися за медичними показаннями і направленням лікуючого лікаря. Крім того, трансплантація буде дозволена пацієнтам у невідкладному стані.

Вартість таких пересадок визначена урядом в таких розцінках: нирки - від 323 тис. грн; АВО-несумісної нирки - від 721 тис. грн; серця - 535 тис. грн; печінки або частини печінки- від 855 тис. грн; гемопоетичних стовбурових клітин - від 1,3 млн грн. Донорська резекція печінки коштуватиме 116,1 тис. грн.

Зазначимо, на сьогодні в Україні налічується шість центрів з пересадки органів. У грудні вперше провели успішну операцію з пересадки донорського серця. В 2018 і 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при необхідності близько 3 000 подібних операцій за рік.

Детальніше про особливості трансплантації органів в Україні читайте в матеріалі Лідії Суржик "Олександр Никоненко:"В Україні можна робити тисячі пересадок органів у рік, а не 120-130 "" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".