Кабмін "розв'язав руки" Беркуту для застосування сили до демонстрантів на Грушевського

22 сiчня 14:35

Кабмін затвердив порядок проведення "додаткових заходів захисту безпеки громадян", знявши обмеження на використання водометів у мороз і дозволивши нові види гранат для силовиків. Також офіційно дозволено перекривати вулиці та обмежувати рух транспорту.

 

Кабінет міністрів дозволив тимчасово обмежувати рух транспортних засобів на вулицях та територіях, а також тимчасово обмежити доступ громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти.

Відповідний порядок проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян Кабмін затвердив постановою №12 в середу і оприлюднив на своєму сайті.

Як вказано у документі, додаткові заходи здійснюють і припиняють за рішенням відповідного керівника органу внутрішніх справ. Інформацію про обмеження "доводять до відома населення".

Ще однією постановою №13 Кабмін дозволив міліції ручні димові гранати та нові газові і світлошумові гранати (тип "Дрейф-2", "Зоря-2", "Факел", "Полум'я-М").

Знято обмеження на використання водометів у мороз (постанова №14). Зокрема, КМУ вніс зміни до "Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку", затвердивши нову редакцію пункту 16, де прибрав норму про недопустимість використання водометів при мінусових температурах:

"Водомети застосовуються працівниками міліції для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби незалежно від їхньої належності, захисту громадян і самозахисту від нападу та інших дій, що несуть загрозу їхньому життю, здоров'ю, житлу чи майну".

Відзначимо, що у колишній редакції Правил п.16 дозволяв використання водометів тільки при температурі вище 0 градусів Цельсія.

Як відомо, у середу, 22 січня, у Києві сильний вітер зі снігом, температура повітря становить "мінус" 10 градусів. !zn