Кабмін ось-ось може порушити закон при призначенні нових членів НАЗЯВО

05 жовтня 10:59

Новообрані члени НАЗЯВО не є представниками вищих навчальних закладів, хоч їхні кандидатури і підтримані вишами. Один з них очолює орган влади, що заборонено законом України "Про запобігання корупції".

 

У середу, 5 жовтня, на засіданні Уряду мають бути затверджені нові члени Національного агентства з забезпечення якості освіти (НАЗЯВО)- Руслан Гурак (голова Державної інспекції навчальних закладів- ДІНЗ) та Сергій Бондарчук (помічник-консультант народного депутата Олександра Співаковського). Відповідний проект постанови вже підготовлений Міністерством освіти.

За інформацією DT.UA, Мінюст та юридичний департамент Секретаріату КМУ висловили застереження щодо цієї пропозиції. Однак вони не вплинули на зміст постанови щодо призначення нових членів НАЗЯВО.

У розпорядженні DT.UA є експертний висновок, підписаний директором Департаменту гуманітарної та соціальної політики КМУ В.Коблошем та заступником Міністру Кабінету міністрів Володимиром Федорчуком.

"Юридичний департамент підтримує застереження Мін'юсту з огляду на частину першу закону України про вищу освіту", згідно з якою, … 13 членів… обираються з'їздами з числа представників вищих навчальних закладів України"?, -зазначено у документі.

Таким чином, два новообраних члени НАЗЯВО не є представниками вищих навчальних закладів, хоч їхні кандидатури і підтримані вишами: Руслан Гурак-керівник ДІНЗ, а Сергій Бондарчук -помічник-консультант народного депутата.

"Крім того зауважуємо, що згідно з пунктом 1 частини першої статті 25 Закону України "Про запобігання корупції "керівникам центральних органів виконавчої влади забороняється, зокрема, займатися іншою оплачуваною(крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю… Водночас, відповідно до частини другої статті 20 Закону України "Про вищу освіту" члени Національного агентства виконують покладені на них функції на підставі укладених з ними цивільно- правових договорів",- йдеться у висновку експертів.- "Проект постанови не спрямований на виконання зобов'язань України у сфері європейської інтеграції та за предметом правового регулювання не охоплюється нормами права ЄС".

"Під час опрацювання проекту акта в Секретаріаті Кабінету Міністрів до нього внесено редакційні правки, що не змінили його суті", - зазаначено у експертному висновку. Чи врахує цей висновок Кабмін?