Javelin не змінять фундаментально можливості ЗСУ, потрібні реформи - екс-чиновник Пентагону

01 травня 13:53

Структура командування армії важливіша за озброєння, вона відчайдушно потребує реформування у відповідності зі стандартами НАТО, зазначив Майкл Карпентер.

 

Можливості ЗСУ радикально змінять не протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin, а реформи структури командування, заявив колишній чиновник Пентагону і директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер. Раніше, в понеділок, стало відомо, що США вже доставили Javelin до України.

"Нарешті Україна отримала "Джавелін". У моральному, політичному, тактичному і стратегічному рівні це правильне рішення, яке допоможе Україні захиститися від безперервної агресії Росії, яка вже забрала понад 10 000 життів", - написав експерт у своєму Twitter.

При цьому він зазначив, що було б помилкою вважати, що американські ПТРК кардинально змінять ситуацію на лінії фронту.

"Вони є корисним видом озброєння, яке буде мати обмежений стримуючий ефект, але не змінить фундаментально можливості української армії. Значно важливіше структура командування збройних сил, яка відчайдушно потребує реформування у відповідності зі стандартами НАТО, а також рівень підготовки та боєготовності українських військ - обидві ці складові потребують термінової допомоги", - зазначив Карпентер.

Він також підкреслив, що "Україна платить за ці ракети і в довгостроковій перспективі буде краще, якщо Україна реформує свою оборонну промисловість, щоб бути здатною самостійно виробляти протитанкову зброю".

У понеділок, 30 квітня, президент Петро Порошенко підтвердив надходження до України ПТРК американського виробництва Javelin. Він подякував за рішення про надання озброєння президенту США Дональду Трампу.

Як повідомлялося, 21 грудня 2017 року Дональд Трамп санкціонував постачання до України партії снайперських гвинтівок M107A1, боєприпасів до них і супутнього обладнання на суму 41,5 млн доларів.

На початку березня Державний департамент США схвалив продаж Україні 37 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них на 47 мільйонів доларів.

Раніше Петро Порошенко заявляв про те, що поставки ПТРК Javelin фінансуватимуться американською стороною.