Ірина Солошенко вважає, що не всі правоохоронці погані

28 лютого 12:23

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть для інших.

 

Ірина Солошенко, медик Майдану і волонтер, учасник подій на Майдані 18-20 лютого 2014 року, в своєму інтерв'ю згадує ті дні, а також розставляє свої акценти, аналізуючи причини і наслідки того, що сталося.

"Коли ми зустрічаємося з учасниками подій на Майдані , то не розмовляємо про те, що було в ті дні, - розповідає Ірина Солошенко. - Бо після Майдану надто багато всього відбулося. Війна сталася. Так, і хлопці знають, як я ставлюся до різного роду конспірологічних версій про нову владу. Як і до огульних висловлювань, що всі правоохоронці погані. У них були свої завдання. Я не маю на увазі тих, хто брав участь у розстрілах. Але вірю тільки тому, що бачила і знаю сама".

"У січні 2014-го я розмовляла з кримським "Беркутом", - продовжує медик. - От серед них справді було дуже багато агресивно налаштованих людей. Бо до них ставилися як до собак. Вони спали в Кабміні на підлозі. А серед них було багато майорів і полковників. У нас навіть одного разу зав'язалася розмова про можливу участь Росії в цьому внутрішньому конфлікті. Так один з них відразу сказав, що "я перший піду воювати". До їхньої честі треба сказати, що багато хто так і зробив. Кого зібрав генерал Кульчицький? Майданівців і правоохоронців, які не брали участі в розстрілах і вирішили захищати Батьківщину. Що, власне, вони й робили. Тобто в мене абсолютно немає переконання, що з нашого боку всі святі люди, а з іншого - усі негідники".

"Потім, у січні 2015 року, коли падав ДАП, ми привозили туди гуманітарку. Ми були на базі "Дніпра-1", - говорить Ірина. - Там я остаточно змирилася з тим, що не все в цьому світі чорно-біле. Гидка погода, по коліно провалюєшся в якусь твань, у грязюку...І тут відчиняються двері й заходить людина... у тільнику, броніку, у плямистій сірій формі. Я напружилася, а в чоловіка руки всі поранені й у крові... У них іще димиться ДШК із поламаною триногою, він її залишив, узяв кілька ящиків АГСів, поїв швиденько якихось консервів, випив чаю... Поскаржився на спину, я йому вколола "Диклофенак"- і він пішов воювати. Життя - не чорно-біле", - завершила медик Майдану Ірина Солошенко.

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть і працюють для інших. Проект – це своєрідна спроба допомогти суспільству заглянути в себе, розібратися в смислах і цінностях, і спробувати почути себе і заново почати будувати майбутнє. Проект розвивається двома мовами – російською і українською.

Повну версію інтерв'ю дивіться тут:

Повну друковану версію інтерв'ю читайте тут: