Ірина Луценко: В Україні щороку 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства

23 листопада 14:46

 

Насильство над жінками і домашнє насильство стають все більшою проблемою для українського суспільства, тому Верховна Рада мусить ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, відому також як Стамбульська конвенція. Про це на 1-му Українському жіночому конгресі заявила представник Президента в парламенті Ірина Луценко.

Під час дискусії вона озвучила цифри: щороку в Україні 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства. Точну кількість жертв насильства важко порахувати, адже далеко не всі звертаються по допомогу.

За словами Ірини Луценко, домашнє насильство можна умовно розбити на три категорії: класичне домашнє насильство, яке чинить проти жінки чоловік; насильство в сім'ях учасників АТО, коли герої не можуть впоратись із викликами мирного життя і психологічним навантаженням; насильство в сім'ях вимушених переселенців, коли через непевний соціальний стан, психологічні травми та економічні проблеми матері сімейств зриваються на слабших – дітях та літніх.

"Це трикутник проблем, який зараз переживає Україна в період гібридної війни. І через ці проблеми ми повинні прийняти Стамбульську конвенцію, тому що сплеск домашнього насильства потроївся", - заявила Ірина Луценко під час Конгресу.

"Якщо батько дозволяє собі бити матір, то потім він дозволяє собі ґвалтувати чужу жінку. Якщо батько б'є дитину, то потім дитина може стати насильником, піти з сім'ї, а це жебракування, проституція, торгівля людьми. Я перераховую легенько, не вводячи в страшні цифри чого може очікувати Україна, не ратифікуючи Стамбульську конвенцію", - попередила представник Президента в парламенті.

Ірина Луценко підкреслила, що Петро Порошено став першим головою держави, який виніс проект про ратифікацію Стамбульської конвенції у Верховну Раду. Але досі проект не підтриманий більшістю депутатів.

"В нас до другого читання підготовлені два імплементаційні закони. Перший – про запобігання і протидію домашнього насильства, де чітко прописані дії кожного щабля влади, вводиться поняття державної "гарячої лінії", через яку жінка отримає юридичну допомогу, статус жертви, притулок. Другий закон – про криміналізацію домашнього насильства", - повідомила парламентар.

Серед інших заходів запобігання насильства Ірина Луценко назвала обов'язкові корекційні програми, через які психологи мають працювати з кривдниками, а також зміни у гендерному вихованні дітей: "Має бути програма з дитячих садків, з абетки, бо там мама обов'язково миє раму, а тато тільки в космос літає і не миє посуд. Культурі гендерних відносин треба навчати з малечку".

"Ми маємо виробити нульову толерантність суспільства до домашнього насильства, не тільки до жінки – до будь-кого. Адже непокаране зло продукує нове зло і матиме погані наслідки для наступних поколінь", - підкреслила під час дискусії Ірина Луценко.

Нагадаємо, Ірина Луценко ввійшла в Топ-100 найвпливовіших жінок України за версією журналу "Фокус", посівши друге місце рейтингу.