Іран нікому не передаватиме "пошкоджену" чорну скриньку українського літака

19 лютого 19:06

Літак збили іранські військові.

 

Чорна скринька українського пасажирського літака, який випадково був збитий над Іраном минулого місяця, пошкоджений, але Іран не передасть його іншій країні, попри міжнародний тиск, заявили в середу вищі іранські міністри, повідомляє Reuters з посиланням на державні ЗМІ Ірану.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо минулого тижня сказав, що він тиснув на міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, щоб провести повне і незалежне розслідування збиття авіалайнера.

Більшість із 176 загиблих у катастрофі були іранцями з подвійним громадянством, яке Іран не визнає. Також на борту збитого літака перебувало значне число громадян Канади.

"Ми маємо право самі прочитати чорну скриньку. Ми маємо право бути присутніми при будь-якій експертизі чорної скриньки", - сказав Заріф.

"Якщо ми повинні подарувати чорний ящик іншим, щоб вони прочитали її замість нас, ми точно цього не зробимо", - обурився глава Іранського МЗС.

Міністр оборони Амір Хатамі заявив, що скринька із записами польотних даних "зазнала серйозних ушкоджень і міністерство оборони попросило оборонні підприємства про її реставрацію".

"Спочатку повинне відбутися відновлення чорної скриньки, а потім – її розшифрування", - сказав Хатамі.

Всі 176 пасажирів, які перебували на борту літака, загинули, коли Корпус вартових Ісламської революції, найпотужніша військова сила Ірану, випустив ракети по літаку, прийнявши його за ворожу ціль.

Іран веде дискусії з іншими країнами, зокрема з Україною, щодо розслідування, раніше заявляв міністр закордонних справ Заріф.