Ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу підтримують лише 20% українців

06 грудня 13:04

А от на амністію учасників конфлікту готові погодитись тільки 8%.

 

До думки щодо проведення місцевих виборів на неконтрольованих Україною територіях Донецької та Луганської областей українці, здебільшого, ставляться з пересторого. Так, лише 20% говорять, що вибори слід провести якомога швидше без жодних передумов, йдеться в спільному опитуванні фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

Водночас ще одна п'ята суспільства, або ж 21%, підтримують проведення виборів після звільнення цих територій від російських військ та роззброєння бойовиків, а 24,5% українців вважають, що вибори можна проводити лише через кілька років після того, як Україна встановить повний контроль над цими територіями.

Лояльніше ставляться до проведення виборів без передумов на Півдні та Сході (37% та 38%), а на Заході та в Центрі цей варіант підтримують лише 9% та 11% відповідно.

Серед прихильників "Опозиційної платформи – За життя" 52% підтримують проведення виборів без передумов, серед виборців "Слуги народу" – 20%, а серед прихильників "Європейської солідарності" таких лише 5%.

Водночас повна амністія для всіх без винятку, хто був задіяний у військовому конфлікті на Донбасі, не прийнятна для громадян – лише 8% висловилися на підтримку такого кроку. Ще 22% вважають, що амністувати можна учасників незаконних збройних формувань, за винятком тих, хто чинив серйозні злочини (вбивства цивільних людей, тортури тощо). Однак чверть громадян України не готові до жодного варіанту амністії – на їхню думку, треба притягати до відповідальності усіх згідно з законом.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року на територіях, що контролюються Україною серед 2041 респондента. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Такоже про дані опитування жителів ОРДЛО та їхнє бачення ситуації читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".