HRW закликала Україну вирішити пенсійні проблеми жителів окупованого Донбасу

10 липня 14:31

І полегшити труднощі для літніх людей в зоні конфлікту.

 

Новий уряд України має активізувати зусилля по захисту прав літніх українців, які проживають в неконтрольованих районах Донецької і Луганської областей, говориться в опублікованому в середу листі правозахисної організації Human Rights Watch президенту країни Володимиру Зеленському. Правозахисники рекомендують, що "Україні слід покласти край дискримінаційній політиці і практиці, яка впливає на те, як літні люди, які проживають у цих районах, можуть отримати доступ до пенсій і отримувати їх".

"Завдання надання соціальних пільг українцям, які проживають у районах, що перебувають під контролем підтримуваних Росією осіб, є серйозною для уряду України", - сказала Рейчел Денбер, заступник директора HRW по Європі та Центральній Азії. "Існуюча політика, що регулює права власності українців, які проживають у цих районах, є, простіше кажучи, дискримінаційно., і її потрібно змінити".

Правозахисники кажуть, що згідно з українським законодавством українці, які мають право на пенсію, що проживають в окремих районах Донецької і Луганської областей, повинні реєструватися як внутрішньо переміщені особи в контрольованих урядом районах, зберігати там адреси проживання і фізично перетинати лінію розмежування не рідше одного разу на 60 днів.

"Люди, які цього не роблять, ризикують втратити пенсію", - кажуть правозахисники.

HRW підвела підсумки свого дослідження на сході України досвіду літніх людей, більшість з яких переживають небезпечні і надмірно часті поїздки через лінію дотику. HRW задокументувала постійні, але такі умови, які можна запобігти, які ускладнюють перетин для літніх людей, особливо в Луганській області, де відсутній пункт пропуску для автомобілів. Багато з людей, які хочуть отримати пенсію, мають фізичні вади, які заважають їм ходити. У листі Зеленському правозахисники також докладно описали історії пенсіонерів, яким було несправедливо відмовлено у пенсійних виплатах.

HRW дала докладні рекомендації президенту Зеленському, закликавши його підтримати правові заходи, щоб припинити пов'язувати право на пенсію зі статусом переселенця. Правозахисники кажуть, що президент повинен розглянути альтернативи, які дозволили б пенсіонерам мінімізувати поїздки через лінію дотику та поліпшити умови в пунктах пропуску.

"Існуюча практика чинить великий негативний вплив на літніх людей, але так бути не повинно", - сказала Денбер. "Уряд може і повинно вирішити свої бюрократичні перешкоди для отримання пенсій".

Раніше Зеленський запропонував збільшити термін для пенсіонерів з ОРДЛО, які зобов'язані раз в 60 днів перетинати лінію розмежування заради того, щоб отримувати пенсію.