Християни східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці

14 жовтня 07:35

Свято Покрови Пресвятої Богородиці є у народному уявленні кордоном між осінню і зимою.

 

Християни східного обряду у п'ятницю, 14 жовтня, відзначають одне з найбільш шанованих свят - Покрови Пресвятої Богородиці.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Мешканці столиці Візантії у молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. За переказами Богородиця з'явилася перед ними та вкрила їх своєю покровою, після чого вони стали невидимими для своїх ворогів.

Вважається, що вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

Інша версія говорить про те, що пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Зазначимо, що в Україні з 1999 року свято Покрови відзначається як День українського козацтва. Нагадаємо, що в 1942 році в цей день була офіційно утворена Українська повстанська армія.

Свято Покрови висловлює ідею заступництва Богородиці кожному християнину, тому в честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.

Раніше в народі у цей день розпочинався весільний сезон і закінчувався хліборобський період. По доданню, всі польові роботи мали бути завершені до 14 жовтня.

Читайте також: На Покрову циклон залишить Україну і встановиться холодна погода

Крім того, 14 жовтня наша країна відзначає День захисника України. Свято встановлено з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.