Християни східного обряду відзначають Чистий четвер: звичаї свята

25 квiтня 06:00

Вважається, що саме в четвер відбулася Таємна вечеря.

 

Четвер Страсного тижня прийнято називати "Чистим". Згідно з біблійною легендою, саме в четвер відбулася трапеза Ісуса зі своїми учнями, відома як Таємна вечеря, на якій Юда зрадив свого вчителя. У цьому році Чистий четвер припав на 25 квітня.

Назва свята пов'язана з обмиванням ніг. У богослужіннях у Страсний четвер згадується омовіння Ісусом ніг своїх учнів на знак смирення і любові до них.

За обрядом, дорослі і діти в цей день урочисто миються до світанку, оскільки в цей час вода вважається цілющою. Після цього необхідно сходити на сповідь і причастя.

До цього дня було прийнято приводити будинок в порядок, господині розвішували скрізь рушники з вишивкою. Свічкою, яка була принесена ввечері з церкви, випалювали хрест над вхідними дверми і зберігали її до наступного Чистого четверга. В цей же день господині готували сіль для великоднього столу. Грудку солі загортали в тканину і клали у піч. Після того, як зотліла тканина, сіль діставали і зберігали до Великодня, а вранці на Великдень господар клав цю сіль на хліб і ставив під образами.

Вважається, що Чистий четвер найбільш сприятливий день для того, щоб зробити дитині першу стрижку: волосся буде густим і здоровим. З цієї ж причини дівчата і жінки намагаються привести свою стрижку в порядок.

В цей день не можна виносити з дому нічого цінного і давати в борг, оскільки вважається, що так можна "віддати" благополуччя.

Цей день пов'язаний з очищенням душі, тіла і житла від бруду. Вважається, що ті, хто в Чистий четвер у будинку бруд розводить, весь рік будуть жити в бруді і сварках. Не можна залишати на ніч брудний посуд або білизну - це поганий знак, яким можна накликати хвороби.