Хайсер Джемілєв приїхав у Київ і зустрівся з батьком

26 листопада 23:35

Дипломатам вдалося переконати російський суд відпустити його в Україну.

 

Хайсер Джемілєв, днями звільнений з російської в'язниці, приїхав у Київ і зустрівся зі своїм батьком, народним депутатом, лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемільовим.

Про це на своїй сторінці в Twitter написав адвокат Микола Полозов.


Згідно з рішенням російського суду, Хайсер повинен був перебувати на території анексованого Криму протягом трьох років і мати обмеження у свободі пересування, однак оскільки він громадянин України, то дипломатичними зусиллями вдалося переконати суд скасувати це рішення, завдяки чому він безперешкодно дістався до України, повідомив в ефірі Hromadske.TV Мустафа Джемілєв.

"Його здоров'я трохи підірвано. Його 30 з гаком днів тримали в ізоляторі, тому що він "не так ходив" - вигадували дурні причини для змісту. Його фактично тримали заручником", - заявив Джемілєв.

Читайте також: Адвокат Фейгін повідомив про накладення грифу секретності на справу Джемілєва проти ФСБ

Син Мустафи Джемілєва Хайсер у травні 2013 року застрелив у дворі власного будинку в Бахчисараї Февзі Эдемова. У квітні 2015 року Дніпровський суд Києва засудив Джемілєва до позбавлення волі терміном на 3 роки і 8 місяців.

Після анексії Криму російська влада вирішила заново розслідувати справу. Хайсера Джемілєва, якого визнали громадянином України, вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край, де засудили засудили до п'яти років позбавлення волі за статтею "вбивство з необережності". Верховний суд Росії знизив термін до 3,5 року. Російськв влада відмовила Україні в екстрадиції ув'язненого.

25 листопада Джемілєв звільнений з російської виправної колонії, оскільки термін його ув'язнення закінчився. Напередодні Астраханський обласний суд Російської Федерації дозволив Хайсеру Джемілєву залишити Росію.