Громадські активісти вимагають покарання організаторів нападу на Катерину Гандзюк

31 липня 21:11

ГО "Лабораторія законодавчих ініціатив", експертом якої є Гандзюк, оприлюднила відкрите звернення до президента, генпрокурора і голови МВС.

 

Громадська організація "Лабораторія законодавчих ініціатив", з якою співпрацює радник мера Херсона Катерина Гандзюк, вимагає проведення професійного розслідування нападу на неї і притягнення винних до відповідальності.

"Ми звертаємося до президента України Петра Порошенка як гаранта Конституції України, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою негайного та об'єктивного розслідування нападу на Катерину Гандзюк та притягнення до кримінальної відповідальності як виконавців, так і можливих організаторів і замовників замаху. Ми також просимо сприяння у наших міжнародних донорів і партнерів", - сказано в заяві "Лабораторії законодавчих ініціатив", поширеному у вівторок, 31 липня.

Укладачі заяви нагадали, що Гандзюк відома своєю боротьбою проти корупції в правоохоронних органах. Восени 2017 року вона публічно звинуватила в вимаганні хабаря начальника управління захисту економіки ГУ Національної поліції в Херсонській області Артема Антощука.

"Катерина Гандзюк у місцевому самоврядуванні працює з листопада 2016 року, активно виступаючи за максимальне відкриття всіх даних, якими володіє міська рада, та налагодження комунікації між її посадовими особами, ЗМІ та суспільством... "Лабораторія законодавчих ініціатив" співпрацює з Катериною Гандзюк з 2015 року, коли вона приєдналася до спільноти Української школи політичних студій. З 2017 року Катерина стала експертом "Лабораторії", - йдеться в заяві.

ГО звернули увагу, що замах на Гандзюк – це не перший випадок нападу на цивільних активістів, які борються проти корупції.

"Ми вважаємо неприпустимим, що в 21-му столітті в демократичній державі боротьба громадян проти корупції у державних органах супроводжується залякуванням активістів і жорстокими фізичними розправами, які майже завжди залишаються безкарними", - підкреслили автори заяви.

Вони нагадали про резонансні напади на херсонського журналіста Сергія Нікітенка, одеського активіста й члена громадської ради НАБУ Віталія Устименка та керівника "Харківського антикорупційного центру", депутата міськради Дмитра Булаха.

"Відсутність адекватного розслідування і справедливого покарання виконавців, організаторів і замовників таких нападів неприйнятна, а кричуща безкарність злочинів породжує ескалацію насильства в суспільстві... Україна повинна бути зразком дотримання принципу верховенства права: тільки тоді можна говорити про якісь реформи - коли життя і здоров'я людини є найвищою цінністю і знаходиться під захистом держави", - підсумували в "Лабораторії законодавчих ініціатив".

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив кислотою радника мера Херсона Катерину Гандзюк. Постраждалу з серйозними опіками доставили в реанімацію.

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко заявив про намір звернутися до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням про передачу справи про напад на Гандзюк до Служби безпеки України.

У ГПУ повідомили, що Луценко взяв кримінальне провадження щодо нападу на Гандзюк під особистий контроль. Крім того, прокуратура змінила попередню кваліфікацію злочину зі статті "хуліганство" на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого" (ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу).