Гримчак розповів, коли можна чекати на завершення війни на сході України

21 сiчня 14:43

Раніше він прогнозував останній бій у 2018 року. Після ухвалення Радою закону про реінтеграцію Донбасу позиція не змінилась.

 

Відновлення територіальної цілісності України у Донецькій та Луганській областях може відбутись вже цього року, вважає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Юрій Гримчак.

Власними міркуваннями з цього приводу він поділився під час інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Я хочу, щоб це відбулося у цьому році. І я маю на це надію. І маю деяку інформацію. Тож будемо рахувати", - наголосив Гримчак, відповідаючи на питання про те, коли весь Донбас повернеться Україні.

Заступник міністра розповів про те, що саме, окрім нещодавно ухваленого закону про реінтеграцію Донбасу, дає йому підстави вважати саме так.

"Останньою (інформацією – ред.) поділюся. У плані заходів генерального секретаря ООН на цей рік – вирішення конфлікту в Донбасі", - зазначив він.

Відповідаючи на уточнююче питання журналіста про те, чи мається на увазі саме вирішення конфлікту, а не його зберігання у замороженому стані, Юрій Гримчак сказав: "Ну, щоб ви розуміли: останні три роки цього у планах не було – вирішення. Цього року є".

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року Верховна Рада схвалила в першому читанні президентський законопроект (№7163) "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". Проект, зокрема, визначає окуповані Росією території у Донецькій і Луганській областях і визнає право України на самооборону у відповідності зі ст. 51 Статуту ООН.

18 січня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в ціломузаконопроект №7163. Його підтримали 280 народних депутатів.

Детальніше про положення нового закону про "деокупацію Донбасу" читайте у матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".