Гриценко запропонував Зеленському невідкладно провести перепис населення

29 липня 16:06

За словами лідера "Громадянської позиції", це дасть відповіді на важливі питання.

 

Лідер партії "Громадянська позиції" Анатолій Гриценко вважає, що Кабінет міністрів та Національна академія наук України повинні невідкладно провести перепис населення в державі, йдеться у його повідомленні у Facebook. Гриценко запропонував президенту Володимиру Зеленському видати відповідний указ.

"Вирішив розпочати нову рубрику "Пропозиції президентові". Пропонуватиму те, що потрібно нашій країні і що на місці Володимира Зеленського робив би я. Пропозиція #1. Видати Указ, яким поставити Уряду і НАН України (методологічне супроводження, Елла Лібанова) завдання щодо невідкладного проведення Всеукраїнського перепису населення, з включенням відповідних видатків до Державного бюджету", - написав Гриценко.

За його словами, і влада, і суспільство повинні знати скільки насправді українців проживає в державі, "бо точно не 42 млн, як рапортує Держкомстат, насправді може виявитися, що нас набагато менше - 38, 35, чи навіть 32 млн?". Гриценко зазначив, що перепис також має дати відповідь на такі важливі питання, як скільки в Україні людей з інвалідністю, скільки громадян потребують соцдопомоги, скільки українців не мають власного житла тощо.

"Лише на такій твердій основі можна реалістично планувати державний бюджет, розробляти державні й цільові програми розвитку, планувати державне замовлення на підготовку фахівців, прогнозувати і формувати ринок праці, стимулювати створення нових робочих місць, визначати пріоритети залучення інвестицій і промислового розвитку, проводити пенсійну, медичну і освітню реформи, прогнозувати пасажиропотоки та обсяги транспортних перевезень і на цій основі - розвивати/оптимізувати транспортну інфраструктуру країни і також соціальну інфраструктуру, зокрема мережу лікувальних, освітніх і культурних закладів", - додав Гриценко.

Він зазначив, що така пропозиція не є заявкою на державну посаду.

"Це, якщо хочете, моя власна громадянська позиція: порадити новообраному президенту, ще недосвідченому в державних справах, те, що давно продумано, вивірено і буде корисним для країни, а значить - і для нас з Вами", - написав Гриценко.

Як повідомлялося, команда президента Володимира Зеленського планує прискорити перепис населення України і провести його в грудні 2019 року. У свою чергу Кабінет міністрів і Держстат запланували проведення перепису на 2020 рік.

За словами представника президента у Верховній Раді Руслана Стефанчука, грудень обрали тому, що саме в цьому місяці в країні знаходиться максимальна кількість людей, однак для реалізації проекту все одно потрібно внести зміни до бюджету.