Гриценко про вирок суду РФ: це рішення не має стосунку ні до права, ні до справедливості

21 лютого 15:30

Окрім шести років позбавлення волі, російський суд заборонив Гриценку "обіймати державні посади".

 

Ексочільник Міністерства оборони України Анатолій Гриценко зазначив, що вирок у вигляді шести років позбавлення волі, який йому виніс російський суд, не має жодного стосунку ні до права, ні до справедливості. У РФ Гриценка звинувачують нібито у "закликах до вчинення терактів".

"Московський суд визнав мене "терористом" і виніс вирок: шість років перебування у колонії, а після того позбавлення на три роки права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування, напевно в російських", - написав Гриценко у Facebook.

Гриценко зазначив, що у його розумінні тероризм – це збиття літака MH17 НАД Донбасом, отруєння та вбивство людей за допомогою російської нейропаралітичної речовини "Новічок".

"На жаль, тероризм цей - дотепер не покараний. А те, що вони за вказівкою Кремля витворяють у своєму "військовому суді" - не має жодного стосунку ні до права, ні до справедливості. Нехай собі біснуються", - підсумував ексміністр оборони.

21 лютого Другий Західний окружний військовий суд Москви заочно засудив Анатолія Гриценка до шести років ув'язнення за "заклики до здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації з використанням засобів масової інформації".

За версією Слідкому РФ, у 2016 році Анатолій Гриценко під час онлайн-конференції на телеканалі "1+1" нібито виступив "з публічним закликом до здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації". За аналогічною статтею ще одну справу проти ексміністра оборони відкрили в 2017 році. Тоді Слідчий комітет Росії стверджував, що Гриценко нібито "публічно закликав до підриву автомобілів в Москві й Таганрозі", але вже в ефірі іншого українського телеканалу.

У квітні 2019 року Росія оголосила Гриценка у "міжнародний розшук", а суд прийняв рішення про заочний арешт.