ГПУ взяла під контроль розслідування 27 проваджень щодо катувань людей правоохоронцями

10 грудня 21:50

25 слідчих будуть спеціалізуватися на справах про катування.

 

У Генеральній прокуратурі України взяли під контроль 27 проваджень про катування людей правоохоронцями, розслідування яких не здійснювалися, або були закриті. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Для підвищення ефективності розслідування злочинів про тортури запровадили щоденний моніторинг стану реєстрації та розслідування кримінальних проваджень щодо грубих порушень прав людини з боку правоохоронців. Також взято на контроль 27 проваджень про тортури в регіонах. Розслідування у них тривалий час не провадилося або було закрито без належних підстав", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що 25 слідчих будуть спеціалізуватися на справах про катування. Раніше в Генеральній прокуратурі був створений Департамент процесуального керівництва у кримінальних проваджень про катування та інших серйозних порушеннях прав громадян з боку правоохоронних органів, до його складу увійшли 14 прокурорів.

"Вже найближчим часом за участю кращих національних і міжнародних експертів буде проведено спільне навчання слідчих ДБР та прокурорів ГПУ стандартам розслідування порушень прав людини, - додали в прес-службі.

У жовтні генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив про те, що в ГПУ створили департамент з питань тортур і неналежного поводження працівників правоохоронних органів та департамент для розслідування виведених активів з шести банків. Ще один відділ, за словами Рябошапки, тепер займається захистом інтересів інвесторів в Україні і бізнесменів.